czwartek, 15 stycznia 2015

Tort z różami



Jak zwykle podeprę się przepisem z Moich Wypieków na najprostszy i najsmaczniejszy tort domowej produkcji. Ponieważ nigdy wcześnie nie podjęłam się takiego wyzwania byłam pełna obaw (zawsze uważałam torty za wyższą szkołę jazdy kulinarnej), zupełnie niepotrzebnie. 
Wykonanie jest pracochłonne ale możliwe. Nawet taki laik jak ja da sobie z nim radę. Długość przepisu może zniechęcać ale uwierzcie mi, nie będzie tak źle, a naprawdę warto. 
A efekt? Cuuudo w gębie :D 


Ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 1,5 małej puszki ananasów w syropie (1 puszka o wadze całkowitej 430 g) [ja po prostu używam 2 standardowych puszek]
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić serek mascarpone i zmiksować (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania serka o większej puszystości (około 2 minut). Dodać słodzone mleko skondensowane i dalej ubijać. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
Frużelina ananasowa:
10 minut wcześniej - żelatynę w proszku zalać zimną wodą do pokrycia (około 2 łyżki wody), odstawić do napęcznienia.
Ananasy z puszki pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnuszku, zalać pozostałym w puszce syropem. Postawić na palniku o średniej mocy, dodać sok z cytryny, rozrobioną mąkę ziemniaczną, zagotować.  Zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do owoców, cały czas mieszając, by się dokładnie rozpuściła. W razie konieczności podgrzać dłużej na palniku, cały czas mieszając, lecz nie doprowadzając do wrzenia
Wystudzić i schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
/Jeśli rano po schłodzeniu będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wrzątku i wymieszać./

W tym torcie wprowadziłam drobną zmianę polegającą na wykonaniu jednej warstwy ananasowej i jednej wiśniowej. Ciekawe połączenie, wiśnie nadają kwaskowego posmaku. 
Nasączenie:
Ponadto:
Kremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Wykonanie
Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu [lub troszkę mniej, ponieważ dolna warstwa, jako ta która obciążona jest najbardziej, może "usiąść"]. Na biszkopt wyłożyć połowę frużeliny ananasowej. Na frużelinę położyć 1/3 przygotowanego kremu śmietankowego. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Na biszkopt wyłożyć pozostałą frużelinę ananasową, którą posmarować połową pozostałego kremu śmietankowego. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Boki tortu  posmarować pozostałym kremem śmietankowym natomiast na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Dowolnie udekorować [u mnie jest to bita śmietana z cukrem pudrem i odrobiną zielonego barwnika spożywczego]
Przechowywać w lodówce. 


Jak wykonać takie róże?? Efektowne, prawda? Dowiecie się tego tutaj. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz