czwartek, 15 stycznia 2015

Sernik Złota Rosa

Najlepszy sernika na świecie, bezapelacyjnie. Dziwne, bo nie lubię serników :p
A raczej nie lubiłam zanim nie spotkałam się z tym konkretnym!
Przepis jest prosty a ciasto właściwie zawsze wychodzi idealne, delikatne jak chmurka, wilgotne...

Sama otrzymałam przepis "z drugiej ręki" ale ten z Mirabelkowego Bloga jest prawie identyczny, więc traktuję go jako źródło.

Muszę się usprawiedliwić z powodu fatalnego zdjęcia... niestety ciacho pieczone było późnym wieczorem, a wtedy kompletnie nie ma warunków do zdjęć. Dzidziuś nie przepada za dźwiękiem migawki, o błyskach nie wspominając... Cóż, uroki otwartej kuchni :/









Składniki:

spód: 
300g mąki, 
125g masła, 
1 czubata łyżka cukru pudru, 
1 płaska łyżka cukru waniliowego, 
1 żółtko, 
1 jajko 

masa serowa: 
1kg mielonego twarogu z wiaderka, 
½ szklanki oleju, 
3 szklanki mleka, 
1 szklanka cukru, 
2 jajka, 
4 żółtka, 
1 duże opakowanie (65g) budyniu śmietankowego, 
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 
skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego 

wierzch: 
5 białek, 
1 szklanka cukru pudru 


Przygotować spód: masło posiekać z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. 
Formę 25 x 30 cm (może być też odrobinę większa) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić nim blachę, formując dość wysokie boki. Jeśli ciasto się kruszy, nic nie szkodzi – można fragmentami wylepić formę kawałek po kawałku. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste. Jeśli boki w trakcie pieczenia się osuwają, można pomóc sobie np. łyżką, przywracając je do właściwej pozycji. 
W tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na zapieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Nałożyć ją na sernik i piec w temperaturze 150 stopni jeszcze około 15 minut, aż piana zacznie się zezłacać. W trakcie pieczenia pilnować, by piana zanadto się nie spiekła i nie zrobiła całkiem brązowa, gdyż wówczas rosa może nie wyjść. 
Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. 
Rosa zacznie formować się po około pół godzinie, po 2-3 godzinach powinna być już całkowicie uformowana. 

Sernik najsmaczniejszy jest na drugi dzień. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz