wtorek, 18 marca 2014

Pączki po mistrzowsku

Polecam Wam przepis, jaki miałam okazję sprawdzić w Tłusty Czwartek tego roku, znaleziony na stronie Moje Wypieki.
Pączucie robi się naprawdę łatwo, a są tak delikatne, tak pyszne... że wcale nie mieliśmy z mężem wyrzutów sumienia po zjedzeniu całej patery :D





Składniki na około 30 sztuk:
  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 275 g maki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • pół łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym lub marmoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz