środa, 19 marca 2014

Bułeczki cebulowe graham

Zakochałam się w domowych bułeczkach, a zawsze podchodziłam do nich z rezerwą, bo "na pewno nie wyjdą". A guzik prawda, te ze strony Moich Wypieków są niesamowicie proste i do tego bardzo dobre.




Składniki na 20 bułeczek:
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 1 - 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone lub kupiona prażona cebulka)
  • 5,5 szklanki mąki: 1,5 szkl mąki pszennej + 2 szkl mąki graham + 1 szkl mąki pszennej chlebowej + 1 szkl mąki żytniej chlebowej. Jest to mieszanka wymyślona przeze mnie, nie przepadam za czystym pszennym pieczywem, po dodaniu różnych mąk bułeczki będą zdrowsze, a takie proporcje sprawdziły się u mnie najlepiej ale warto przetestować własne. 

Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz