czwartek, 6 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne

Ciasteczka z przepisu użytkownika ania5825, który delikatnie zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Receptura sprawdzona, polecam :) Ciasteczka robi się łatwo choć dość długo (z wymienionej ilości składników wyszły mi... 3 wiaderka ciastek ;) Ale spokojnie, nie chodzi o wiaderka z drobnego agd, ale o wiadereczka po kiszonej kapuście o pojemności ok 4 litrów ;) Czyli naprawdę dużo, ale w końcu to ciasteczka świąteczne, im więcej, tym lepiej. Na każdym kroku znajdzie się ktoś do obdarowania :)















Składniki
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 średni słoik miodu
  • 1 małe opakowanie kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody 


1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by ostygła
2. Kawę zaparzamy w połowie szklanki wody i studzimy.
3. Do miski dodajemy:
margarynę
jajka
cukier
miód
kakao
przyprawę do piernika
cynamon
sodę
proszek do pieczenia
esencję kawową (bez fusów)

4. Wyrabiamy i zostawiamy ciasto na noc w lodówce, lub na 1-2 godziny w zamrażalniku. Nie musi być niczym przykryte. Podczas wyrabiania ciasto baaardzo się klei, ale nie trzeba się tym martwić, po nocy w lodówce będzie znacznie łatwiej się z nim obchodzić. Ważne by nie podsypywać zbyt mocno, tylko odrobinę.
5. Po wyjęciu zimnego ciasta, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 0,5 cm, wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce (może być wyłożona papierem do pieczenia ale niekoniecznie, na suchej też się upieką i nie będzie kłopotu z odklejeniem ich)

6. Pieczemy około 10-15 minut w 180oC. Po tym czasie ciasteczka wydają się zbyt miękkie i niedopieczone, ale jak tylko wystygną, stwardnieją. Po wystudzeniu można je udekorować lukrem.
7. Ciastka należy zostawić na kilka dni lub nawet tygodni aby nabrały wilgoci z powietrza i zmiękły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz