Składniki
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 średni słoik miodu
- 1 małe opakowanie kakao
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kawy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by ostygła
2. Kawę zaparzamy w połowie szklanki wody i studzimy.
3. Do miski dodajemy:
margarynę
jajka
cukier
miód
kakao
przyprawę do piernika
cynamon
sodę
proszek do pieczenia
esencję kawową (bez fusów)
4. Wyrabiamy i zostawiamy ciasto na noc w lodówce, lub na 1-2 godziny w zamrażalniku. Nie musi być niczym przykryte. Podczas wyrabiania ciasto baaardzo się klei, ale nie trzeba się tym martwić, po nocy w lodówce będzie znacznie łatwiej się z nim obchodzić. Ważne by nie podsypywać zbyt mocno, tylko odrobinę.
5. Po wyjęciu zimnego ciasta, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 0,5 cm, wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce (może być wyłożona papierem do pieczenia ale niekoniecznie, na suchej też się upieką i nie będzie kłopotu z odklejeniem ich)
6. Pieczemy około 10-15 minut w 180oC. Po tym czasie ciasteczka wydają się zbyt miękkie i niedopieczone, ale jak tylko wystygną, stwardnieją. Po wystudzeniu można je udekorować lukrem.
7. Ciastka należy zostawić na kilka dni lub nawet tygodni aby nabrały wilgoci z powietrza i zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz