poniedziałek, 17 grudnia 2012

Domowe drożdżówki z budyniem

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami zapożyczony ze strony Domowe-Wypieki.pl







Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Budyń:
  • 100g rodzynek
  • 250ml mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru
Dodatkowo:
  • ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować budyń. Ostudzić. (ja zrobiłam więcej, bo uwielbiam budyń w drożdżówkach :)
  5. Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować w kształt prostokąta.
  6. Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
  7. Ciasto zwinąć w roladę.
  8. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
  9. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 200°C.
  10. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę, dobrze dodać odrobinę soku z cytryny. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

5 komentarzy:

  1. Mniam! Wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę włożyć rękę w monitor i ukraść Ci jedną na drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, już dawno ich nie ma ;p Spałaszowaliśmy całą porcję w dwa dni ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego bloga nie można oglądać w pracy, mając do zjedzenia tylko zwykłą kanapkę! Niesamowicie smakowite zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń