Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g rodzynek
- 250ml mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 1 czubata łyżka cukru
- ½ szklanki cukru pudru
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. Ostudzić. (ja zrobiłam więcej, bo uwielbiam budyń w drożdżówkach :)
- Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować w kształt prostokąta.
- Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę.
- Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
- Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 200°C.
- Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę, dobrze dodać odrobinę soku z cytryny. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Mniam! Wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę włożyć rękę w monitor i ukraść Ci jedną na drugie śniadanie :D
OdpowiedzUsuńKochana, już dawno ich nie ma ;p Spałaszowaliśmy całą porcję w dwa dni ;p
OdpowiedzUsuńKarygodne... Niech Wam w biodra pójdzie! :P
Usuńok poszło...
UsuńTego bloga nie można oglądać w pracy, mając do zjedzenia tylko zwykłą kanapkę! Niesamowicie smakowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuń