Czas: ok. 30 minut
Ilość porcji: cała blaszka, około. 40 małych ciasteczek
Ilość porcji: cała blaszka, około. 40 małych ciasteczek
Składniki
- 1 szklanka mąki
- ok. 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka przyprawy do pierniczków
- 1 jajko
Suche składniki wymieszać, posiekać schłodzone masło na kopczyku z mąki, dodać jajko i zagnieść. Schłodzić kilka minut w lodówce. Rozwałkować i wyciąć foremką ciasteczka. Słomką wycinamy otworki na wylot (później po wystudzeniu przewlekamy przez tą dziurkę wstążkę i robimy zawieszkę). Piec na papierze kuchennym ok 15 min w temp 150-170'C.
:)
OdpowiedzUsuń