sobota, 17 listopada 2012

Bigos staropolski

Mama nauczyła mnie zaczynać przygotowania przedświąteczne na długo przed samymi świętami... bigos przepisu mojej ciotki lubię najbardziej ze wszystkich bożonarodzeniowych dań. Żeby uniknąć sytuacji, w której brakuje mi czasu w grudniu na przygotowanie go, gotuję większą ilość już teraz. Kapustka czeka sobie cierpliwie w zamrażarce, a ja zajmuję się innymi rzeczami ;)






  • kiszoną kapustę zalać wodą (nie płukać!) i gotować prawie do miękkości
  • mięso (boczek, łopatkę...) pokroić i w osobnym garnku ugotować do miękkości, posolić na koniec
  • ugotować grzyby, odstawić razem z wywarem
  • z kapusty odlać wod i zalać świeżą, znowu gotować przez chwilę
  • dodać przyprawę do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, kostkę rosołową, pieprz (nie solić!)
  • dodać grzyby i mięso razem w wodą w której się gotowały
  • chwilę razem gotować
  • dodać sporo koncentratu pomidorowego, ew trochę musztardy lub odrobinę czerwonego wina
Pycha! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz