czwartek, 25 czerwca 2015

Ulubione kruche ciasteczka z marmoladą

 Stanowczo najlepsze ciastka na świecie. Proste, bez udziwnień... jedyny kłopot sprawia ich wyciskanie (dobra maszynka do ciastek jest bardzo pomocna) ale i z tym można sobie poradzić. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 

Jeśli nie macie maszynki do ciastek możecie po prostu kulać ciasto i spłaszczać widelcem jak na zdjęciu powyżej. Wcale nie smakują gorzej, słowo! :)





Składniki na 2 blaszki ciastek:

  • 220 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M.*
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz