wtorek, 17 września 2013

Kruche z owocami

To ciasteczko piekłam co prawda jakiś miesiąc temu, kiedy był sezon na śliwki ale jakoś dotąd nie doczekało się publikacji. Całe szczęście, że w gołe zdążyłam zrobić zdjęcie, bo duża blacha zniknęła w jeden dzień!



  • 450g mąki pszennej
  • 150g cukru pudru
  • 250g masła
  • szczypta soli
  • 2 zółtka
  • 500g owoców 
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone masło, sól i żółtka. Starannie zagnieść  (a nie jest to łatwe i z pewnością nie da się tego zrobić szybko). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30-60 minut do zamrażarki.
Po tym czasie podzielić ciasto w stosunku 1:2. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść razem z nim na blachę. Piec ok 10 min w 190'C. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, przykryć pozostałym ciastem startym na grubych oczkach i piec znów 20 minut.

Tutaj muszę się przyznać do fatalnego błędu - zapomniałam o cieście i siedziało w piecu prawie godzinę!! Co ciekawe, nie spaliło się dzięki dużej zawartości wody w owocach, jedynie z owoców zrobił się lekko skarmelizowany krem marmoladowo - jakiś ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz