niedziela, 9 lutego 2014

Ciasto z truskawkami

Ponieważ jakiś czas temu zakochałam się w ciastach z galaretką i owocami, poszukuję idealnego  przepisu na tego typu wypiek. Sama należę do osób uzdolnionych inaczej jeśli chodzi o pieczenie ciast, receptura musi więc być maksymalnie uproszczona i dająca dużą nadzieję na sukces.
Pierwszy jaki wpadł mi w ręce (wybrany zupełnie na chybił-trafił) rzeczywiście nie był skomplikowany, nawet taki laik jak ja daje sobie z nim radę :)

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym (pochodzi ze strony Mamusne.blox)



Jak oceniam? 
Biszkopt jest idealny - leciutki i sprężysty, z pewnością dodam ten przepis do mojego zeszyciku The best of the best. Z resztą niestety jest gorzej... 
Krem budyniowy nie powala, powiem więcej - masła jest w nim stanowczo za dużo, po pierwsze krem robi się przeraźliwie twardy po wyjęciu z lodówki, po drugie jest go o wiele za dużo jak na taką ilość ciasta (a może to wina tego, że mój biszkopt trochę upadł?). 
Galaretki też jest zbyt wiele, warstw powinno być moim zdaniem mniej więcej po równo, a tu niestety, im wyżej tym grubiej :/ 
Tak więc nie ustaję w poszukiwaniach kremu budyniowego, ale biszkopt na pewno upiekę jeszcze nie raz.

Na marginesie chciałabym odradzić mrożone truskawki z Biedronki. Może trafiłam na kiepską partię, nie wiem. Na pewno więcej nie skorzystam :( Widać, że owoce to odrzuty najgorszego sortu, być może zostały zamrożone już pod koniec sezonu, dlatego są tak brzydkie i niesmaczne - sama woda, zero słodyczy).


Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2,5 szklanki mleka
2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki (zastąpiłam kaszką manną i to chyba był błąd ponieważ za bardzo ją czuć na języku)
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła

Dodatkowo:
2 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka np 24x24 cm).

Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Wyłożyć krem na wystudzony biszkopt, układać połówki truskawek. Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i  zalać tężejącą galaretką ciasto.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz