Stanowczo najlepsze ciastka na świecie. Proste, bez udziwnień... jedyny kłopot sprawia ich wyciskanie (dobra maszynka do ciastek jest bardzo pomocna) ale i z tym można sobie poradzić. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .
Jeśli nie macie maszynki do ciastek możecie po prostu kulać ciasto i spłaszczać widelcem jak na zdjęciu powyżej. Wcale nie smakują gorzej, słowo! :)
- 220 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M.*
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz