Najlepszy sernika na świecie, bezapelacyjnie. Dziwne, bo nie lubię serników :p
A raczej nie lubiłam zanim nie spotkałam się z tym konkretnym!
Przepis jest prosty a ciasto właściwie zawsze wychodzi idealne, delikatne jak chmurka, wilgotne...
Sama otrzymałam przepis "z drugiej ręki" ale ten z Mirabelkowego Bloga jest prawie identyczny, więc traktuję go jako źródło.
Muszę się usprawiedliwić z powodu fatalnego zdjęcia... niestety ciacho pieczone było późnym wieczorem, a wtedy kompletnie nie ma warunków do zdjęć. Dzidziuś nie przepada za dźwiękiem migawki, o błyskach nie wspominając... Cóż, uroki otwartej kuchni :/
Składniki:
spód:
300g mąki,
125g masła,
1 czubata łyżka cukru pudru,
1 płaska łyżka cukru waniliowego,
1 żółtko,
1 jajko
masa serowa:
1kg mielonego twarogu z wiaderka,
½ szklanki oleju,
3 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
4 żółtka,
1 duże opakowanie (65g) budyniu śmietankowego,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
wierzch:
5 białek,
1 szklanka cukru pudru
Przygotować spód: masło posiekać z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Formę 25 x 30 cm (może być też odrobinę większa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić nim blachę, formując dość wysokie boki. Jeśli ciasto się kruszy, nic nie szkodzi – można fragmentami wylepić formę kawałek po kawałku.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste. Jeśli boki w trakcie pieczenia się osuwają, można pomóc sobie np. łyżką, przywracając je do właściwej pozycji.
W tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na zapieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Nałożyć ją na sernik i piec w temperaturze 150 stopni jeszcze około 15 minut, aż piana zacznie się zezłacać. W trakcie pieczenia pilnować, by piana zanadto się nie spiekła i nie zrobiła całkiem brązowa, gdyż wówczas rosa może nie wyjść.
Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Rosa zacznie formować się po około pół godzinie, po 2-3 godzinach powinna być już całkowicie uformowana.
Sernik najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz