Składniki na 20 bułeczek:
- pół szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- 1 - 1,5 szklanki letniej wody
- 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
- 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone lub kupiona prażona cebulka)
- 5,5 szklanki mąki: 1,5 szkl mąki pszennej + 2 szkl mąki graham + 1 szkl mąki pszennej chlebowej + 1 szkl mąki żytniej chlebowej. Jest to mieszanka wymyślona przeze mnie, nie przepadam za czystym pszennym pieczywem, po dodaniu różnych mąk bułeczki będą zdrowsze, a takie proporcje sprawdziły się u mnie najlepiej ale warto przetestować własne.
Wymieszać
mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych
zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i
cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać
więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia
objętości w ciepłe miejsce.
Po
tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie
bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej
wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić
do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i
posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz