Polecam świetny i bardzo szybki przepis z mojej ukochanej książki: MAKARON Zwykły, niezwykły i typowo włoski. Jestem fanką pora w każdej postaci, chyba dlatego tak uwielbiam to danie. Z drugiej strony - czego tu nie lubić? :)
- makaron razowy (dowolny, ja użyłam świderków, w oryginale polecają wstążki)
- jeden duży por lub dwa cienkie
- 250g grzybów (w przepisie piszą "dowolnych", użyłam po połowie leśnych i pieczarek)
- 1 cebula
- ok 50g żółtego sera (to już moja własna modyfikacja, a przepisie go nie ma ale wspaniale zagęszcza sos)
- 100-150g słodkiej śmietanki
- masło
- olej do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper i natka pietruszki
- zioła wedle uznania
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie. Por tniemy w
krążki, grzybki w plastry, cebulkę w kostkę. Na patelni poddusić pory na maśle,
odstawić. Następnie podsmażyć cebulkę z grzybkami i lekko osolić (ja zmieszałam
leśne i pieczarki, a usmażyłam na oleju rzepakowym). Dodać pora, ser żółty i
śmietankę, chwilę podgrzewać do roztopienia sera. Doprawić pieprzem i gałką
muszkatołową. Wymieszać z makaronem, posypać ziołami.
Dlaczego smażę osobno pora i grzybki? bo te drugie wymagają
dłuższej obróbki termicznej, a masło nadaje się wyłącznie do krótkiego smażenia
na małym ogniu, nadaje za to porom bardzo przyjemny maślany smak, zupełnie inny
niż gdyby smażyć go na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz